Anpassa ditt spel del 1 Det tighta spelet

 

En spelstil kan vara väldigt lönsam gentemot vissa motståndare, medan den samtidigt kan visa sig kostsam mot andra. Det är de spelare som lärt sig att anpassa sitt spel efter omständigheterna vid bordet som är de mest framgångsrika.

Rent ut sagt, om du inte kan forma dig efter partiet du spelar så kommer du att förlora. Du kan inte bara tillämpa en spelstil som du tycker passar dig till alla pokerpartier du spelar, och förvänta dig att du kommer vara en vinnare. Poker är inte så enkelt.

Så hur vet du då vilken spelstil du ska använda dig av? Naturligtvis så måste du studera ditt bord. Följ dina motståndare och dynamiken kring bordet. Försök att avgöra om partiet spelas mestadels löst eller tight.

Den mest lönsamma spelstilen är ofta den motsatta som dina motståndare uppvisar. Om dina motståndare spelar tight, bör du släppa upp ditt spel och spela fler händer. Visar det sig däremot att dina motståndare spelar löst, så kan du med fördel tighta till din spelstil och invänta bra kort.

Anpassning till ett tight spel
Vissa spelare kan beklaga sig över ett tight bord och antar att det inte finns några lätta pengar att hämta här. Detta behöver inte nödvändigtvis vara fallet. En tight spelare (eller en TAG) kan vara ett lika lätt byte som en lös, men du blir tvungen att lägga upp din attack på olika sätt.
Samtidigt som lösa spelare kastar sina pengar på bordet, så kommer tighta spelare att kasta sina kort istället. Per definition tighta spelare kommer endast att spela sina allra bästa kort, vilket betyder att de inte kommer att spela så många starthänder. Du bör utnyttja denna böjelse hos tighta spelare till din fördel.

För att vinna mot en TAG-spelare måste du förstå hur de tänker. De gillar inte att riskera sina marker, och ofta är den lätt att stjäla små potter från dem.

Den stereotypa TAG-spelaren öppnar inte upp sitt spel för att vinna över dig. Även om de oavbrutet ser dig höja på knappen så kommer de inte plötsligt börja syna dig med Ac 2d. Istället tänker de, “när jag får en tillräckligt bra hans ska jag trycka till den här aggressiva tönten”.

När väl monsterhanden dyker upp för din tight/aggressiva motståndare, och han väljer att spela tillbaka mot dig, har du redan hunnit stjäla så pass många små potter från honom att just denna pott är lätt att släppa.

För ett par år sedan var den dominerande spelstilen online just den tight/aggressiva. Även på “max-sex”-bord kunde du hitta fem spelare som alla praktiserade denna elementära tight-aggressiva stilen.

De satt alla och väntade på att den där fisken skulle slå sig ned vid bordet och börja sprida sina pengar, och därmed ge bra avkastning på ett länge inväntade par i ess.

Ett nytt pokersläkte: De duktiga LAG-spelarna
I takt med att spelet blev allt tightare så började det dyka upp en ny spelstil kring borden. Den lös-aggressiva spelaren (LAG). Duktiga LAG-spelare straffade mer tighta motståndare genom att höja 20 % av potten och genom att stjäla potter före och efter floppen.Ha i åtanke att en duktig lös-aggressiv spelare skiljer sig markant från en dålig LAG-spelare. Duktiga LAG-spelare kommer att fortsätta att trycka på så länge de vet att deras motståndare kommer att lägga sig. På detta vis kommer de över en avsevärd mängd mindre potter.

Men om potten växer och blir tillräckligt stor så ser de alltid till att ha en stark hand. Duktiga LAG-spelare vet att när deras motståndare svarar dem i en hand så har de oftast starka kort. Sämre lös/aggressiva spelare saknar denna förmåga att kunna skilja på små och stora potter.

De duktiga LAG-spelara vet att en stereotyp TAG-spelare gillar att lägga sig, och därför ger de dem en god anledning att göra just detta så fort ett tillfälle uppstår. De utvecklar en lös image vid bordet och de utnyttjar den.

TAG-spelare blir ofta frustrerade av lösa spelare som höjer och kontrahöjer mycket. Detta känner duktiga LAG-spelare mycket väl till. De använder sin image föra reta upp TAG-spelare på ett sätt som de inte skulle göra mot andra tight-aggressiva motspelare.

Duktiga LAG-spelare straffar sina motståndare genom att spela aggressivt i position, och det bör du också göra. Det är det här som är tricket mot tighta motståndare: du använder deras benägenhet att lägga sig emot dem.

Om du överväger att använda dig av en lös-aggressiv spelstil så bör du först vara väl bevandrad i pokergrunderna. Scheman över starthänder är väldigt lätta att ta till sig. Du vet att TAG-spelare inte gärna tar onödiga risker med endast ett par och du kan ofta skrämma bort dem från potter med potentiellt farliga kort på bordet.

Framgångsrika LAG-spelare spelar ofta mycket stark poker efter floppen. Spelar du många händer måste du vara duktig på att läsa dina motståndares händer, eftersom du ofta kommer att tvingas ta tuffa beslut.

Att använda sig av en lös-aggressiv spelstil är inte alltid det lättaste, men det är definitivt mycket roligare än att lägga sina händer hela tiden. Spelar du dessutom på ett bort fullt av tighta spelare är det även ditt bästa sätt att tjäna pengar.

I nästa avsnitt kommer jag att gå igenom hur du anpassar ditt spel mot lösa spelare, och hur du anpassar dig till ett bord med både lösa och tighta spelare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *